Vertrouwenspersoon

Bij wie kan ik terecht?

Iedereen moet kunnen voetballen in een veilige omgeving. Wanneer jij bij VV Internos gevoelens van onveiligheid ervaart, bijvoorbeeld door ongewenste aanrakingen of opmerkingen, heb jij altijd het recht om ‘nee’ te zeggen. Dat kan een moeilijke stap zijn. Weet daarom dat je voor hulp altijd terecht kan bij de VV Internos vertrouwenspersoon. Sinds enige tijd vervul ik die rol.

Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Joris van Dorst en ben in de jeugd al een aantal jaar lid geweest. Ik ben er een tussenuit geweest en nu sinds weer 2013 lid van VV Internos. Bij mijn huidige werkgever ben ik ook vertrouwenspersoon en heb daar ook een opleiding voor gevolgd.

Dus mocht er iets zijn waar ik je mee kan helpen dan doe ik dat uiteraard graag. Of heb je behoefte aan een luisterend oor, dan kun je ook bij me terecht. Wel goed om te weten: ik bemoei me niet met voetbalgerelateerde zaken, zoals bijvoorbeeld selecties. Maar voor veel andere zaken kun je bij mij terecht. Dus zit je ergens mee? Aarzel niet!

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt bij situaties van seksuele intimidatie binnen een vereniging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Voortdurende opmerkingen met een seksueel karakter;
  • Ongewenste aanrakingen
    Aanranding;
  • Verkrachting;
  • Seksueel misbruik.

Wanneer iemand dit overkomt, blijft diegene vaak achter met veel vragen en emoties. Ik kan dan helpen door te luisteren. Contact opnemen kan anoniem en informatie wordt altijd vertrouwelijk behandeld.

Een traject met een vertrouwenspersoon ziet er als volgt uit:
  • De vertrouwenscontactpersoon probeert er samen met een melder achter te komen wat diegene graag zou willen zien gebeuren.
  • Vanuit een melding informeert de vertrouwenscontactpersoon over mogelijke vervolgstappen.
  • Daarnaast verzorgt de vertrouwenscontactpersoon de procesbegeleiding en adviseert de betrokken vereniging.

Een vertrouwenscontactpersoon kan een melder ook koppelen aan een vertrouwenspersoon. Het verschil tussen deze twee rollen is dat een vertrouwenscontactpersoon alleen de beginfase van een traject verzorgt. Wil jij graag tijdens het hele proces iemand aan je zijde hebben die je begeleidt en waarbij je kan leunen op kennis van zaken, vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid? Dan kan een vertrouwenspersoon voor de lange termijn deze rol op zich nemen.

Discriminatie, pesten en verbale intimidatie

Grensoverschrijdend gedrag heeft niet altijd een seksueel karakter. Ook verbale intimidatie en machtsmisbruik kunnen voorkomen en een grote impact hebben op personen en verenigingen. Daarnaast gaan mensen die zich schuldig maken aan discriminatie ook een duidelijke grens over. Ook voor deze vormen van gedrag is geen plek op de voetbalvelden. Herken jij dit, aarzel dan niet om met mij contact op te nemen.